kol. 04

Sonia Rykiel

Paris, France – SONIA RYKIEL. 08/12/1992

Sonia Rykiel bila je hrabra i odvažna modna revolucionarka koja je ostavila neizbrisiv trag u svijetu mode. Kraljica pletiva, kako su je zvali, postala je slavna po svojim prugastim puloverima. Zapravo je prvi takav dizajnirala upravo za sebe, i to zato što kao trudnica nije mogla stati ni u jedan. Britanski mediji prozvali su ih ‘poor boy sweater’ (pulover za siromašne dječake), a legenda kaže da je glumica Audrey Hepburn jednog dana ušetala u butik ‘Laura’ i kupila pulover u svim dostupnim bojama.  Nakon toga njezin je pulover završio na naslovnici francuskog časopisa Elle i tako je počela njezina planetarna slava.

Sonia je bila jedna od prvih žena koja je demokratizirala modu i zalagala se za osjećaj individualnosti u odijevanju. Pozivala je žene da budu ekscentrične, zavodljive, tajnovite i da stvore vlastiti stil. Nikada se nije opterećivala trendovima već je sama stvarala svoje. Obožavala je pruge koje su postale neizbježan uzorak njezine odjeće i provlačila ih je kroz svaku kolekciju.

PARIS, FRANCE – MARCH 07:Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2016/2017  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)

Njezine modne tehnike koje danas susrećemo na svakom koraku dokazuju koliko je bila ispred svog vremena. Dugujemo joj natpise i slogane na majicama, šavove na vanjskoj strani odjeće, prugice, strukirane džempere i popularizaciju crne boje.

Bila je i jedna od omiljenih inspiracija Andyja Warhola. Smatrala je da je to vjerojatno radi njene kose. Neobuzdane crvene frizure koju je nosila čitav svoj život. Sonia je bojom i frizurom prkosila društvu i vremenu pokazujući vlastitim izgledom kako žene mogu nositi sve neovisno o svojim godinama. Bila je jedinstvena i prepoznatljiva, utjelovljenje prave dizajnerske ikone, a za doprinos francuskoj modi dodijeljen joj je orden Legije časti, najviše državno priznanje koje se dodjeljuje vojsci i civilima.

Baš kao što je Coco Chanel oslobodila žensko tijelo od teških korzeta, nekoliko desetljeća kasnije, Sonia Rykiel oslobodila je žene krojeva s velikim ramenim i usko krojenih kostima od teških materijala. Njezini modeli podjednako su šik, casual i seksi te su tako postali sinonim za pariški stil.

Za razliku od odjeće drugih slavnih dizajnera, njezina se prodavala po razumnijim cijenama. Voljele su je žene koje su isto vrijeme željele izgledati inteligentno i senzualno, a među njezinim vjernim klijenticama bile su Catherine Deneuve, Brigitte Bardot i Francois Hardy.

Uvijek svoja i posebna, ‘kršila’ je čak i ustaljenu formu modnih revija. Njezine manekenke na pistu su izlazile u grupi, međusobno bi razgovarale i smijale se, a nisu poput nedodirljivih boginja hodale same i bez emocija.

Osim dizajnom, Sonia se uspješno se bavila i pisanjem. Izdala je nekoliko knjiga i uvijek naglašavala da je najsenzualniji dio žene – njezin um. Tijekom 2012. godine, dizajnerica je objavila da joj je dijagnosticirana Parkinsonova bolest, a samo 4 godine nakon, preminula je u 86. godini života.